Hemmakontor - platsbyggd bokhylla etapp 1

Markplan / Flüggerfärg, gördetsjälv, inredning, platsbyggt, sekelskifteshus, vardag / Permalink / 0
Nu i coronatider blir det en hel del arbete hemifrån vilket ställer krav på bra ergonomi. Det märks när man inte har en bra arbetsställning de dagar man gör hemifrån. Flera av er som besöker min blogg vet också att jag ritar och gestaltar nya utemiljöer i mitt jobb, vilket dessutom ställer krav på bra ljussättning och ytor att lägga upp tomtkartor, ritningar och dyl...ofta i A3 format med tillhörande växtlistor. Dennis är så digital man kan vara...vet inte ens om han äger ett papper!?! Märkliga här är att jag aldrig skulle kunna skicka honom till butiken utan en inköpslista...då vet man aldrig vad han kommer hem med - knepigt det där! 
 
 
Hur som helst, eftersom vi är nöd av ett hemmakontor har vi tidigarelagt våra planer för ett kontor med biblioteksfeeling. 
 
Häng med vet ja och tipsa oss gärna med dina idéer och tankar!
 
Till att börja med tänkte vi igenom hur vi vill utforma vårt nya hemmakontor. Vi vill ha följande funktioner, önskemål och krav:
 
Skrivbord, datorskärmar, skrivare/skanner/kopiator
Bra stol/komfort
Läshörna - då båda granskar handlingar av olika slag i våra respektive jobb
Plats för böcker - för vi läser ju gärna på fritiden också :)
Dov, varm och lugn miljö - en plats att "dra sig tillbaks" på
Återvinn om möjligt!
Platsbyggt
 
Så det vi gjorde var att börja skissa på en platsbyggd bokhylla, ta fram en väggfärg som harmonierar med övriga rum i villan samt börja kika på auktions-, köp- och säljformum.
 
Vald färg från Flügger färg blev Geneve - Time01
 
 
Allt Dennis och jag platsbyggt i vårt hem tidigare har varit ritat av arkitekter eller oss själva...den här gången har vi valt att köra lite på "halvfabrikat" som vi kallar det. Vi har därför använt oss av IKEA-stommar att bygga in för att inge en känsla av platsbyggt. 
 
Vi hittade inom loppet av drygt 1 vecka begagnade och använda Billy bokhyllor från ett gäng Gävlebor (kul att återanvända). Oavsett om de var vita, i ekfaner, bok etc...var allt av intressa så länge de hade dom rätta måtten, dessa köpte vi för ca 150-200 kr/st. 
 
 
Några av dom saknade "ryggar" men samtliga bokhyllor har ändå fått sig en ny rygg då Billy ofta kommer med delade rygar, liksom den på bilden nedan;
 
 
Baksidan är tejpad och spikad i mittensektionen. I övrigt är ryggarna ganska "spjongliga" och ostabila.
 
Så, bort med samtliga ryggar och mot byggvaruhandeln för att köpa masonitskivor att måtta och såga ut. Därefter valde vi att skruva fast masonitskivor på ryggarna för att inte riskera att spikar glider ur sin position och att bakstycket på så vis börjar buckla till sig och bli skeva med tiden.
 
Så ett dagsverk senare med massor av borrandes och skruvandes (min man nöjer sig inte med två skruvar direkt...det har gått en heeeel del skruv). 4 skruvar i ryggen för att skruva fast både masonitskiva/bakstycket samt hyllplanet samt 2 skruvar vardera på respektive sida av hyllan för att skruva åt hyllplanen även där
 
 
 
 
Sen bort med golvsockel och taklist där bokhyllan ska stå. Sen fixade Dennis en "sparklåda" en variant av reglar för att få upp hyllorna en bit från golvet. Den är gjord av glespanel 28x70 mm.
 
 
 
 
 
Båda elutagen är demonterade och kablar (färg mot färg) i "sockerbit" med doslock över sig. Dessa kommer att gå att komma åt när bokhyllan väl är på plats. Viktigt att kunna komma åt eldragningar i framtiden så fuska inte med det (säger hon som har en bror som är elektriker :)
 
Så där...nu står hyllorna på sparklådan och vi har nu måttat ut och inväntar nu 2 st 40-hyllor...
 
 
...och dom kommer här:
 
 
 
Vi har alltså 2 st Billy bokhyllor i måtten 80x202x28, 3 st 60x202x28 samt 2 st 40x202x28.
 
Faktum är att vi har 2 extra hyllor i breddmått 80 samt 1 extra i breddmått 40...dessa ska göras om och monteras upptill...vi vill nyttja hela höjden för vår bokhylla. 
 
 
 
Som ni ser på bilden ovan har vi också valt att ta bort understycket på bokhyllorna. Detta för att denna bokhylla ska se lite lika dan ut som vårt kök gör - platsbyggt från Kvänum med liknande profiler.
 
 
 
I botten ligger utsågade limträskivor (29 mm tjock) och därefter har vi monterat en planhyvlad bräda i fronten (för att vi hade en sådan hemma och den kommer inte att synas, den är 21 mm tjock). Framför den kommer golvsockel att monteras.
 
 
Bottendelen sett från sidan. Vi har använt oss av en "passbit" mellan bokhyllorna och därefter både limmat och skruvat fast en list på skarvarana mellan varje bokhylla. Listen är planhyvlad 21x43 mm. Anledningen till att vi både limmade och skruvade fast denna list är för att bokhyllorna inte får röra sig mer än minimalt då vi ska spackla (snickerispackel) och måla in hyllorna så att det blir som ett enda stycke. Färg blir samma som väggfärgen från Flügger färg (Geneve Time01).
 
Ovan har ni en närbild på hur det ser ut mellan varje individ/bokhylla. 
 
Eftersom hyllorna inte kommer att gå dikt mot sidoväggar (eller bakvägg för den delen då väggarna oftast är lite sneda) krävs en passbit där och därav en monterad/skruvad smyglist/regel och man tager vad man haver som Kajsa varg sa...vi hade 45x45 mm reglar så därför fick det bli en sådan:
 
 
 
 
Som ni ser här nedan har vi också skruvat fast en regel ovanpå överdelen av de monterade hyllorna i sektion 1. Dessa reglar är 45x45 mm.
 
 
därefter har vi skruvat fast en till likadan regel framtill med samma mått som baktill. Reglarna är fastskruvad i både vägg och hyllor. Den kommer att användas för att skruva fast hyllplanen som kommer monteras i andra etappen, del 2/övre delen av bokhyllan:
 
 
 Jag följer upp er senare i vecka och berättar mer om hur vi gått vidare inför etapp 2 med sektion 2 av bokhyllor. Tur vi har lite längre helg/ledighet så att vi hinner bygga lite på dagtid också...det blir långa dagar för Dennis som först jobbar och sen byter till arbetskläder och jobbar till 22-23 på kvällarna för att bli klar.
 
För er som undrar så kan jag ingenting om själva byggandet. Det är Dennis som gör 95 % av allt vi renoverar, bygger och ändrar på här hemma (eller en entreprenör). Jag bara säger vad jag vill ha och då börjar Dennis skissa på en lösningar och bygger därefter. Det enda jag eg. gör är att hjälpa till vid de moment man behöver vara två, spackla, slipa, måla...typ finliret.
 
Det är tacksamt att ha en man som är intresserad och har snickeri som en hobby och det blir dubbelt så roligt när vi båda känner att vi får ut något av det. Dennis är nöjd när han får hålla på och bygga/skapa (rena terapistunderna enligt honom), jag att jag får precis som jag vill ha det och vi båda kan njuta av det tillsammans sen. Det passar oss bra!
 
Barnen hjälper också till ibland. Dom är van att ha en pappa som fixar och en mamma som styr upp logistik och det runt omkring. Nåt av barnen är med Dennis och nåt av dom är med mig...det blir lite alltid nån form av praktisk matematik när man är med som barn oavsett om det är i köket, tvättstugan eller i bygget. 
 
Jo, höll på glömma...det blir en traditionell stege som monteras i skena på bokhyllan också...fint va!
 
Fortsättning följer :) 
 
Ta hand om dig och tack för att du kikar in!
 
 
Till top